2022-04-21 08:33:24• hírek • Bede Emőke

Szatmár megye az országos top 3-ban

Noha a cigarettacsempészet az elmúlt három évben több mint 6 százalékponttal csökkent, Románia lakossága a tavalyi évben mégis mintegy 2,4 milliárd szál, csempészetből származó cigarettára gyújtott rá – tájékoztat az illegális kereskedelem elleni harc országos napja (április 21.) alkalmából a stopcontrabanda.ro. Hozzáteszik, az év eleje óta a bűnüldöző szervek két illegális cigarettagyárat is felszámoltak, melyekben összesen 2,8 millió eurónyi dohánytermékre bukkantak.

Az országhatár mentén folyó illegális cigarettakereskedelem felszámolása érdekében tett intézkedéseknek köszönhetően 2022 első negyedévében a romániai feketepiac térnyerését sikerült 8 százalékos szint alatt tartani, mely a 2019-ben jegyzet 14 százalékhoz képest komoly javulást jelent. Ennek ellenére Kelet-Európa országai közül még mindig Romániában a legnagyobb arányú a csempészet, az államkasszának e módon okozott kár pedig megközelítőleg 2 milliárd lejre rúg.


A stopcontrabanda.ro szerint 2021-ben több mint 55 millió szálnyi csempészcigarettát szűrtek ki az ország északi részén, és országos viszonylatban is a legnagyobb fogásokat Szatmár, Máramaros és Suceava megyékben jegyezték.


Az említett oldal összesítése szerint Szatmár megyében 379.980 szál cigaretta behozatalát akadályozták meg, melyeknek piaci értéke 208.800 lejre tehető. Elkoboztak továbbá 5 járművet, illetve őrizetbe vettek 2 személyt is. Máramarosban már közel 830.000 szál cigarettát fogtak el, mely mennyiség értéke meghaladja a 874.000 lejt, s noha elkoboztak 4 autót, őrizetbe e megyében egyetlen személyt sem vettek. Suceavában az elfogott szállítmányok nyomán közel idén már 1,5 millió szál cigaretta behozatalát előzték meg, 6 járművet elkoboztak, 1 főt pedig őrizetbe vettek.


2 milliárd lejre rúg az okozott kár


Mint említettük, Románia államkasszájába a cigarettacsempészet okán 2 milliárd lejjel kevesebb folyt be a 2021-es esztendőben. Ez nagyságrendileg kb. annyi pénz, mint amivel 667 kilométer országutat vagy 1667 kilométer megyei utat lehet felújítani, de 2 milliárd lejből akár 75 kilométernyi vasútvonalat is korszerűsíteni lehetett volna. Ha pedig a sztrádaépítés kapcsán 31,7 millió lejes kilométerenkénti átlagárral számolunk, akkor egy párhuzamos valóságban, ahol a közbeszerzések és kivitelezések az előírásoknak megfelelően működnek, akár 63 kilométer autópályát is meg lehetett volna építeni.


Amennyiben nem a közlekedési infrastruktúrát érintő fejlesztésekben mérjük az okozott kárt, a 2 milliárd lejből akár 167 olyan szkennert is lehetett volna vásárolni, mely a határátkelőknél üzembe helyezve segítenek kiszűrni a hamisított termékeket.


A 2 milliárd lejt ugyanakkor a helyi turizmus felélénkítésére is lehetett volna fordítani. Ez az összeg a három, csempészet által leginkább érintett megyében található 130 régészeti lelőhelyen folyó munkálatok szignifikáns részét fedezte volna, illetve több mint 142 műemlék-restaurálási projektet is készíthettek volna belőle. Az aranyosmeggyesi kastély felújítási projektjének értéke példának okáért 14 millió lejre becsülhető.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: